Mi a különbség a 9 karátos és a 14 karátos arany között?

A 9 karátos és a 14 karátos arany közötti különbség tisztaságukban vagy aranytartalmukban rejlik. A karát az aranyötvözetek tisztaságának kifejezésére használt mértékegység, az arany arányát jelzi az ötvözetben lévő többi fémhez viszonyítva.

A 9 karátos aranyötvözetben alacsonyabb az arany százaléka, mint a 14 karátos aranyötvözetben.

9 karátos arany: 37,5% tiszta aranyat (vagy 9 részt a 24-ből) és 62,5% egyéb fémeket, például rezet, ezüstöt vagy cinket tartalmaz. Ezeket a további fémeket adják hozzá, hogy növeljék az arany ékszerek tartósságát és szilárdságát. Fémjelzése: 375

14 karátos arany: 58,3% tiszta aranyat (vagy 14 részt a 24-ből) és 41,7% egyéb fémet tartalmaz. A 14 karátos arany magasabb aranytartalma viszonylag értékesebbé teszi. Fémjelzése: 585

A 9 karátos és 14 karátos arany közötti választás a személyes preferenciáktól, a költségvetéstől és az ékszer kívánt tulajdonságaitól függ. Míg a 14 karátos arany magasabb aranytartalmú és ezáltal értékesebb, addig a 9 karátos arany megfizethetőbb és erősebb lehet az egyéb fémek nagyobb aránya miatt.

Mindkét aranyfajtával szép és tartós ékszereket lehet készíteni.

A  két ötvözet közötti különbség még a színekben mutatkozik meg, a 14K arany egy-két árnyalattal „teltebb” színt ad. A 9 és a 14 karátos aranyékszerek egyaránt rendelhetők fehér, sárga és vörös (rosegold) színben is. 

Tipp: ha bizonytalanok vagytok, melyik lehet a megfelelő számotokra, gyertek be személyesen az üzletbe, kollégáink segítenek a választásban!